Gästeldorado!!

Nu är snart huset fullt! Grandins kom fredags natt och inatt hämtar vi 4 tjejkompisar till Johanna. Sightseeing, sol och bad, shopping, restaurangbesök och diverse idrotter står på schemat. Puh!! Kul men intensivt!! Det är ju också Eid här så det är lov för alla.

Jag smyger upp tidigt på morgnarna för att hinna cykla några mil innan turist-schemat för dagen drar igång. Har fått en landsvägs-cykel av Björn i födelsedagspresent, så den lånar jag varje dag (har ju inte fyllt än så tekniskt sett så är den ännu inte min..).

Nej nu måste Qatar Adventure dra igång för dagen!


Att handla växter.

Att handla växter kan man göra på många sätt. Det bästa är förstås att åka till någon Souq. En annan bra är att åka långt ut i öknen till en plant-grossist och köpa billigt!!

Svettigt är det och tid tar det och med indian-workers begränsade ordförråd så är det tidvis oklar vad det är för växt, vad den kostar och om den ska stå ute eller inne! Men allt ordnar sig såklart i slutänden. Oavsett hur mycket man köper så verkar de kunna packa i det i bilen så att det håller hela vägen hem.


Souqen slår alla Malls!

Det finns ett antal Souqs här. De flesta har ett försäljningområde - tyg-souqen, grönsakssouqen, guld-souqen osv. Den största, Souq Wakif har det mesta - djur, kryddor, mattor, tyger, souvenirer mm. Där finns också restauranger och cafeér. Hur trevligt som helst. Souqarna är öppna frpn 8-12:30 och från 16 och framåt. Det finns alltid en anledning att passera förbi någon souq!
Häpnadsväckande nog finns det expats här som aldrig varit där!! Inte på någon souq - de bor på sina compounds och åker sedan till någon mall. Hur trist är inte det?? Blir lika förvånad varje gång jag träffar på folk som bott här länge och inte varit någonstans i Doha........varför åkte man hit överhuvudtaget då??
De här killarna kör dina varor till bilen om du inte orkar bära själv.

Championsships....

Jo just det. Idas simmade ju ASD Swimming Championships....det var ju bara det att hon var den enda som ställde upp som inte simtränade 6-7 gånger per vecka + att det var cirka fyra 11-åringar med resten äldre. STACKARS henne. Inför första starten var jag så nervös och tyckte så synd om henne så jag hade ont i magen. Hur som helst så simmade hon sina 4 distanser och blev självklart sist men i mina ögon var hon den största vinnaren av alla!!
 Igår var det avslutning på basket säsongen för Ida och hon ser fram emot fotbollen som börjar efter Eid. Självklart var det en Basketball Championship som avslutning. Fullfart och typiskt amerikanskt med pop-corn och slush sale samt Cheerleading. Det var mitt livs första basketmatcher.....hmmmm...man kanske vänjer sig. Det gick i alla fall bra för Idas lag, de åkte ut i semi-finalen.
 

Nu laddar vi för besöksanstormning

Vår Eid och det svenska höstlovet sammanfaller i år = Besök!! Så huset blir fullt. Kul!! På fredag natt kommer Familjen Grandin och på tisdag natt kommer 4 av Johannas kompisar.  Grandins lämnar oss söndagen den 4 november och på måndagen den 5e kommer Björns bror med familj. Så nu rustar vi gästrummer (eller maidsroom som det egentlgen är) och så lånar vi madrasser och täcken. På schemat står Dhow-utflykt och ökenturer.Souqen så klart och mycket sol och bad.
 
Innan dess ska vi bara klara av denna veckan. Som vanligt innan ett lov är det fullt med prov, extra träningar och allt som ska göras färdigt innan ledigheten.
 
Eid ska ju vara en festhögtid här så det ska bli spännande att se hur det är. De flesta expats lämnar dock landet för semester på annan ort.

Mycket idrott på schemat...

Kan man vinna i antal tvätter per vecka bestående av svettiga träningskläder?  Här tränas det på som aldrig förr. I och för sig så var det på samma sätt hemma i Sverige men ändå. Kanske blir vi svettigare här....
På torsdag ska Ida simma skolmästerskapen på ASD. Lite oklar på vad som förmått henne att anmäla sig till det (och 4 olika sträckor!!). Men det är bara att supporta..
Johanna och Erika var i Dubai under helgen och spelade en Volleyboll turnering. När Björn sa 'Hej Då' till tjejerna på morgonen inkluderade han en uppmaning som resulterade i att tjejerna så 'Jaaaa, vi SKA ringa'. Björn svarar då 'Nej inte ring! Jag sa VINN!'
Vi är inte tävlingsinriktade i vår familj! Som tur var kom de hem obesegrade! Och ringde gjorde de med ..... i alla fall en gång!
 
Själv nöter jag på med Ladies Aspire Club. Fortsatt intressant med de olika personligheterna som finns där. Häromdagen på spinningen var det en människa med som aldrig cyklat förrut. Hon trampade baklänges...Jag kompletterar Ladies Club med distanscykling. I fredags var jag stark som sjutton och hade hög fart. Kände att 'Shit, jag äger'. Efter 2½ mil skulle jag vända hemmåt igen och då kom förklaringen. Motvinden hem var grym. Självförtroendet kollapsat och benen totalt döda när jag kom hem. Stor skillnad att cykla med medvind och solen i ryggen visar det sig.....

Drive-thru

Det här är väl ändå lite roligt. Det är MC Donalds Drive-thru.... MC Donaldspersonalen kommer ut och tar upp beställningarna vid respektive bil, tar betalt vid varje bil och kommer ut med maten.....och vi kör igenom en byggnad som grand-finale!!

All dressed up!

'Fall Social' med Gala-tema på Middle School. Förväntansnivån är hög. Så pirrigt som det bara kan bli och så härligt när man är 11-år och okritiskt tycker att man blir jätte-fin i ny klänning och billigt 'bling' (vilket hon självklart blir!! tycker mamma). Hoppas den första 'riktiga' skoldansen lever upp till de högt ställda förväntningarna.


Öken-utflykt

Vi var ute i öknen i fredags. Första gången sedan vi kom tillbaks efter sommaren. Ett prov för att se om det funkade eller om det var för varmt. Skulle vilja påstå att det är precis på gränsen. Man kan inte sitta i solen för länge utan måste vara i vattnet. Runt 40 grader mitt på dagen. Om någon vecka är det perfekt.
 
Mycket spännande dock för vi gjorde vår första fastkörning. Vi lite grann - vi kom loss själva men en av de som var med körde ner sig ordentligt och fick lov att vinshas upp av hjälpsamma qatarier.
 
 
Det tog lite tid men till sist var vi på väg hem igen. Tur att man packar med mycket vatten!!
På vägen hem passerade vi ett qatariskt fredagsnöje. Nämligen att åka ut i öknen och tokköra sina biler uppför sanddynerna. Hur mycket bilar som helst!!
Bortsett från all tokig bilkörning så är det fin i öknen. Fina stränder när man kommer fram till vattnen ( som ligger mellan Qatar och Saudi) och när solen går ner är det magiskt.
 

Trafikdepartement

Ännu ett besök på det välorganiserade trafikdepartement. Vi tappade en nummerplåt i helgen när vi (Björn) körde lite för häftigt ner för sanddynerna i öknen. Tyvärr märkte vi inte det förrän vi kom hem. Så nu är det paper-work och stämplar i massor. Som tur är har vi Mohammed som hjälper oss med allt sådant här bil-trassel. Återstår att se om vi har tillräckligt mycket papper och stämplar för att få en ny nummerplåt.....


En påse för varje vara

Packarna här har pippi på påsar. De lägger med förkärlek en eller två varor i varje påse. Oklart varför. Miljömänniskan i mig lider.


Snabbinlägg från mataffären

Här kommer ett spontan inlägg från mataffären. Kvinnan framför mig i kassakön (lokal sådan) fick inte hjälp med att plocka ur sina varor från kundkorgen (modell större dragkorg med hjul). Packarna hade fullt upp. Då lyfter hon sonika upp sin kundkorgen på bandet och låter den åka fram till kassörskan. Kassörskan får sedan snällt tömma korgen samtidigt som hon läser av priserna. Själv lägger man upp varorna så att streckkoden är rättvänd. Man har att lära....


Bil körning i blindo

Har nu på när håll sett två läskiga incidenter i trafiken där kvinnliga lokala bilförare prejar iväg bilen i filen bredvid genom att svänga/byta fil på den andra bilen. Inser att de faktiskt inte ser i sidled alls utan bara rakt fram iom att de kör bil i sina abayor och bara har titt-hål framåt. Hur läskigt som helst.

RSS 2.0