Madame har slitit hund

Idag har jag slitit hund som hemmafru! Puh vad jobbigt.

Anlände till huset 8:30 efter att ha skjutsat tjejerna till skolan.
8:45 började telefonen ringa. 'Madame the container is here now!' Va??? Vilken bondtur att jag var på plats. In stormar 7 workmen med kartonger. 'Madame where do you want this?'
9:15 ringer Qtel de ska dra kablar för TV och internet. 'Madame we are here now.' OK - in strömar 10 workmen till. 'Madame, where do you want accesspoints?'.
Som grädde på moset ringer en möbelaffär klockan 10:30 och ska leverera en bänk. In strömar 3 workmen till som ska montera och ställa på plats. 'Madame can you sign here?'
Huset bara kryllade av gubbar som alla pratade extermt usel engelska och undrar hur Madame vill ha det.

Klockan 14:30 gick de sista gubbarna. Puh! Nu återstår bara att städa efter alla dessa smutsiga fötter och börja packa upp.

Glömde jag säga att det var sandstorm igår?? Inte duststorm utan sandstorm.....

.....men vi har fått våra saker! Madame says Tjoho!!

Matsalslampan..

Vi har nu tagit bort påsen från matsalslampan - och se!! Vad som gömde sig därunder!!

Notera de blå lysdioderna. Vi har ytterliggare två tak lampor som vi inte tagit bort påsarna runt, man bävar....

Winter Formal

Igår var det Winter Formal på ASD. Det innebär bal/fest för High School eleverna på fin-hotell. Erika bestämde sig i sista sekund för att gå....

OK - dags att panic-shoppa klänning!! Email från rektorn påminner och dresscode som gäller - annars blir man hemskickad. Inte lätt att hitta fest klänning som inte får vara axelbandslös, för tight och skall sluta 5-7 cm från knäna. Erika höll på att deppa ihop totalt över den stora tillgången av alla katastrofklänningar som endera innehöll för lite tyg, resulterade i att hon såg ut som en tant eller en vamp samt att alla klänningar var för korta. Är man 185 cm är sticker det nästan alltid fram för mycket ben!!

Till sist hittade vi en klänning som vi hakade på ett extra axelband på för att vara på säkra sidan. 

Det visade sig självklart att detta var en av de snällaste klänningarna på kalaset och den upphåsade dresscoden var det ingen som brydde sig om.....mycket skyhöga klackar och kortkorta axelbandslösa klänningar var det....att man aldrig lär sig att man i princip är ensam om att följa regelboken!

Container kaos

Vår container hade kommit fram i förra veckan.
Nu har den inte kommit fram längre.
Nu kanske den kommer fram idag.

Vi flyttar om 1 vecka!!!
Sova hoprullad i badlakan på stengolv ... kan det vara något för en gammal människa??


Medical Test

Idag har jag och tjejerna gjort det beryktade och fruktade 'medical test'. Detta är del av processen att få sk RP = residential permit, dvs tillstånd att vistas i landet. Björn har redan fått detta genom sin arbetsgivare. Hur som helst så har vi hört ett antal skräck-historier om detta sedan vi kom. Väntetider på upp till 5-6 timmar, blodprov genom hack i armen, mass-röntgen utan strålskydd, man behandlas som boskap osv. Så det var inte utan att vi bävade lite. Björn hade dessutom försökt få sin arbetsgivare att följa med och låta oss köra VIP-behandlingen som han fick - men icke - vi skulle klara själva!!

Så in stegade vi hos Medical Comission! Det gick hur bra som helst. Vi fick excellent hjälp rakt igenom och det var klart på 20 minuter. Vi skrattade oss igenom hela processen tillsammans med personal vid varje station. Ribban sattes direkt med frågorna om tjejerna var gifta (..även Ida fick frågan..) sedan följde frågan om jag var gravid...sen kunde vi inte sluta skratta. Skrattet tokökade när blodprovspersonalen sa att Erika skulle blunda och titta bort, men Johanna som står i dörren och väntar på sin tur tror att de pratar med henne och gör som de säger.....tätt följt av röntgenpersonalen som beordrar Johanna att ta av sig allt på överkroppen - men Erika och jag får behålla linnena på bara vi tar av BH:n.....Erika får sin BH inlåst i ombyteshytten med en Fililipinsk maid som är där i samma ärende som vi.....allt är ologiskt och surrelaistiskt...men fungerar utmärkt. Nu gäller det bara att vi får vår medical test godkänd. Sedan följer eye-scann - tydligen ligger den comissionen halvägs till Saudi. Kan bli hur roligt som helst!!

Hur vet man vad man ska välja??

Så här ser det ut i frukt & grönt disken...fantasktiskt, men vad ska man välja? Och vad är det för något???

GULD!!

Så här ser en trött men nöjd guldmedlajör ut. Laget var obesegrade i turneringen och Johanna var 5 målsskytt + hade ett antal målgörande passningar! Go ASD Varsity Soccer Girls!!!

Kamel-race

Idag har vi varit på kamel-race. Rakt ut från Doha i ca 30 minuter så finns det tävlingsbanor för kamel-race. Man kan endera sitta och titta på läktare där målgången är eller köra med bil runt banan jämte de tävlande kamelerna. Kamelerna har inga ryttare utan ett liten en piskanordning fastsatt på ryggen med radiostyrd piska. För inte länge sedan var det sudanesiska småpojkar som var ryttare, men det har man modernt nog frångått.

Medan vi fascinerat fotograferar kameler och kamelskötare så fotograferade kamelskötarna Erika....hmmmpf..

Perspektiv

Man behöver få perspektiv på tillvaron. Dessa killar har nog det, på alla möjliga sätt.
Det går åt mycket fönsterputs här - mycket sand och dust i luften. Hinner inte mer än göra rent rutor och ytor förrän det är dags igen. Finns förstås ett oändligt antal människor som inte gör annat än torkar rent, en del högre upp än andra.
Perspektiv har ju många dimensioner. Beror liksom på vart man själv befinner sig vilket perspektiv man har. Det är lätt att inte ha vettigt perspektiv och att saker blir mycket större och viktigare än vad de är. Då behöver man förstå sin litenhet och sin betydelse i alltinget. Att byta land, träffa folk från många olika kulturer och se människor i många olika livsituationer ger också perspektiv. Att gå runt bland skyskrapor ger perspektiv det med - fast på ett annat sätt.


Profession = Housewife

Nu är det dokumenterat! På mitt visum står det: Profession; Housewife. Känns ju toppen att äntligen få det bekräftat och på svart/vitt. Jag skall genast uppdatera min CV och Linkedin med detta. :)

Undrar hur jag skall utveckla denna profession? Har gjort några steg i rätt riktning idag tror jag då jag bokat en Mani & Pedi (som dom säger här). För er som inte fattar vad detta är så är det en manikyr och en pedikyr. Har aldrig gjort det förrut så jag är verkligen ute på obruten mark här! Om detta blir lyckosamt ska jag självklart följa upp med något annat spännande housewife-igt.



Eller också så ska jag skaffa mig den obligatoriska maiden som ALLA har här. De importeras från Filipinerna och bor i 'maidsroom' som finns i alla hus. (Vi inbillar oss ännu så länge att detta är vårt gästrum). Maiden städar, tvättar, lagar mat och passar barn. Om jag ska få tid att utveckla min nya profession så måste jag nog ha en maid som avlastar mig. Kanske ska jag klä henne i rosarutig sparkdräkt och huckle som lokalbefolkningen klär sina maids. De går sedan en meter bakom på shoppingrundorna och bär påsar och barn. Önskar att jag kunde fotografera och visa detta fenomen men den typen av fotografering får man lov att vara försiktig med.

Nej - nu har jag inte tid att blogga med - plikten kallar!!

..nu har hon åkt..

Nu har Johanna dragit till Abu Dhabi för MESAC Varsity Soccer Tournament. Hoppas det går vägen och dom kommer hem med medalj. (Johanna själv tycker inte att laget är särskilt bra).

De var så snygga när de for i sina resekläder: skolans blå piké tröja med skoltryck & kaki färgade chinos. Så ska alla se ut - tjejer som killar - när de reser och representerar skolan. Detta är tydligen också den obligatoriska klädseln för festmiddagen som de ska på under veckan....Johanna tyckte väl inte att hon var så snygg... 

Hon ska bo hemma hos någon familj där borta som också har High School barn som spelar fotboll. Klockan 10 varje kväll skall värd-familjen eller lärarna ringa till varandra för att verifiera att 'barnen' kommit hem och är på plats. Ordning och reda!!

Villa No 4

Nu har vi snart en adress! Den 1:a mars bär det av från hotellet till 'vårt' hus. Här hyr man hus - så det är vad vi gör också. Det är inom ett stort 'gate-at' område där det finns ett antal mer eller mindre 'gate-ade' områden. Skall bli SUPER skönt att lämna hotellet och komma ner på marken och kunna gå ut!!!!!

Utsikten från vårt sovrum                                            Vårt hus


Huset hyrs så kallat semi-furnished. Det betyder att det är omöblerat förrutom vitvaror & a/c. Vi verkar dock ha genrerös hyresvärd för det verkar också ingå ett par TV apparater, utmöbler och soltält till altanen. Han bidrar också med lampor innvändigt. Kolla in taklampan i sovrummet!! Och detta är en av de bästa!! Återkommer med fler lampbilder när jag vågat ta bort påsarna som hänger runt lamporna just nu......



MESAC - Middle East South Asia Conference

7 skolor i området (Doha, Dubai, Abu Dhabi, Kairo, New Dehli) som löpande samlas i olika event - tävlingar och sammanskomster - det är MESAC. I helgen har det varit Senior Fine Arts Festival och Erika har varit med hela helgen iom att hon sjunger i kören.
Det hela avslutades idag med Gala: Orkester, konstutställning, teater och körsång i 2 timmar. Fantastiskt proffsigt från börja till slut. Det mest fantastiska är att alla dessa ungdomar satsar och gör sitt bästa med stolthet. Man berömmer också varandra och publiken (hela High School incl föräldrar) jublar och klappar! Ja, jag vet - super amerikanskt - men man kan ändå sakna lite av den varan i Sverige. Där gör ungdomar mer narr av varandra och att spela klarinett i bandet skulle ju vara supertöntigt. Hur som helst - kul att se och höra!

Nästa helg är det fortsättning följer i Abu Dhabi med fotbollsturnering - Johanna åker på onsdag.

A jogg in the park

Har hittat en trevlig löpslinga som komplement till Al Corniche. Det är lite utmaning att springa på platt asfalt under längre period. Knäna mår inte så bra.
Körde en power walk slinga runt i torsdags (5km) för att testa den och tog samtidigt lite foton för denna spännande fältstudie - bilder och kommentrarer följer nedan.
Från vänster:
löpbana, gåbana, bilbana, hästbana - det enda som saknas är löpare, gångare bilar och hästar!

Parken är full av fågelkvitter- allt kommer ut ur dessa fina högtalare! Men känslan är fin ändå.

I Qatar kämpar man på med det gröna. Rabatter och arrangemang överallt åtföljes av ett oändligt antal arbetare som hänger över krattor och vattenslangar. På min 5 km powerwalk mötte jag 8 motionärer och 53 parkarbetare. Apperance is everything!


Tillägnat min spinningkompisar

Har börjat köra spinning här. Äntligen!! (Men jag saknar ju mina spinningkompisar förstås!!!)

Är med en provmånad på en sportklubb bara för kvinnor (Ladies club :)) som har ett stort antal klasser på vardagar. Har kört igenom en veckas spinningklasser med start klockan 9 för att kolla vilka instruktörer som är bra. Puh! Lite trött i benen idag då det var 1½ timmes pass = Challange!

Ja, inte riktigt som hemma men inte heller något större fel. Allt beror ju som vanligt på instruktören...Mycket mer stående och jumps här och mindre jobb med motstånd och tempo inom samma låt.

Idag gick det runt en personal och gav nya vattenflaskor till behövande under passet. Efter passet fick vi choclate chip cokies och banan!

I omklädningsrummet får man inte klä av sig. Byter om och duschar gör man i privata bås. Mobilen chekas in i en security checkpoint på vägen in. I nästa gås väskan igenom. Sedan in genom säkerhetsramen. Sedan kontroll av medlemskapet och sedan i nästa disk lämnar man in ID mot en skåpnyckel. Slutligen när man valt vilken klass man vill gå på så lämnar man in sitt medlemskort i utbyte mot ett klasskort. Puh!

Alla expat-kvinnor trampar på i bästa 'SATS-anda'. Dessvärre kan man inte säga detsamma om de lokal kvinnorna. Många ser ut som om de är där under pistolhot. Lovar att jag suttit bredvid en tjej som lojt och sporadiskt trampade med armarna i kors överbröstet och näsan i vädret i 55 minuter.

Hmmm...undrar vad Anneli skulle sagt om det?

Locker Decorations

OK. Nu vet vi vad de är - Locker Decorations. Alla som är med i något skollag (Johanna i Varsity Soccer Team) eller i någon annan gruppering som tävlar/representerar skolan (Erika i ASD HS Choir) får en locker decoration på sitt skåp för att visa vem de är.

I veckan fick också alla elver som ingår i något lag och representerar skolan springa igenom någon slags triumfbåge ( typ hockeylags entre) i idrottshallen inför publik med speaker som presenterade alla och hetsade till applåder och hejja rop.



OMG - är väl allt man kan säga....men tjejerna tycker faktiskt att det är lite kul...

Sportsday

Utbildningsminsiteriet har beslutat att den 7 februari skall alla skolorna ha Sportsday. Eleverna i Grade 5 i varje skola skulle dessutom delta i en nationell aktivitetet på Aspire Zone. Sagt och gjort. 6:45 i morse var Ida och jag på plats med hennes klass. Ingen där!! Det visar sig att utbildningsministeriet ställt in - i sista stund - någon gång mellan igår sen eftermiddag och idag för klockan 6. Welcome to Qatar!

Vi ordnade vår egen Sportsday. 


Security guards gjorde ett försök att köra bort oss från parken - organiserad lek (med boll) måste föranmälas eller är det kanske rent av förbjudet (?)...men det löste sig.

Den 14 februari har Emiren bestämt att alla ska vara lediga och ägna sig åt Sportaktiviteter. Inte bara skolorna utan ALLA. Så då har vi ledig dag helt plötsligt. Perfekt!!

Söndag är måndag liksom..

Nu är det söndagskväll. Första vardagen på veckan avklarad. Fortfarande svårt att vänja sig vid att måndag är söndag och att vår lördagkväll egentligen är söndagkväll. Man blir som lite överraskad fortfarande. Sedan iom att man har kontakt med er därhemma och ni har riktigt söndag idag, så blir det liksom söndag igen här. Betyder det att vi har helg i 3 dagar tro??
Att torsdag är fredag det var ju jättelätt att vänja sig vid. Så borde det ju vara - för vem vill inte att det ska vara fredag redan på torsdag...?

Torsdagskväll avslutades med 'family-fun-night' på ACS School (Idas skola). Där hade man tagit i ordentligt - hoppborgar, ansiktsmålning, lekar och mat i mängder! Ida hade riktigt roligt med nya kompisar. Dessvärre var ju det bortglömt i morse när vi skulle till skolan igen. Men det blir bättre för varje dag. Även Ida har mycket läxor. De ska varje dag ange i minuter ur mycket tid de lägger på läxorna. Idag var det 80 minuter - och då var inte den tiden med som hon satt och gjorde matte on-line. De förväntas de göra utöver läxorna varje dag.

Tro det eller ej så har Ida börjat med konståkning!! Fotbollslagen var fulla för säsongen och Qatar Gymnastics Club dissade hon. Hon menar att nu är hon i ett nytt land så nu ska hon göra helt nya saker. Att det var konståkning som skulle bli valet var ju otippat som bara den!

Lemon & MintCeasare at PaulsHennahänderAl Corniche


Just det - har hittat en ny syssla som inte finns. Varje P-hus har en kille som trycker på biljettknappen vid bommen så att man inte behöver göra det själv. Man behöver bara ta emot biljetten! Är inte det praktiskt så säg?


Sandglasögon

Har upptäckt att man behöver sandglasögon. Det är vad man har på sig när det är sandstorm, eller som de säger här. 'It is dusty today'. Sandglasögon är i alla fall ett måste för dammet finns överallt i luften och kryper in överallt inkusive i ögonen om man inte har sandglasögon. Som tur var går det att använda sina vanliga solglasögon som sandglasögon. Så det kostar inget extra :).

När det är 'dusty' ute så åker de röd flaggorna upp. Det betyder att man inte får gå ut på rasten och att alla fotbollsträningar ställs in. Det betyder också att man inte ser ett smack när man är ute och kör bil. Desvärre har jag en känsla av att 'dusty days' inte riktigt är samma sak som sandstorm. Återkommer om det när vi varit med om det!

Hur som helst så borde ni prova sandglasögon!
 


RSS 2.0