Så långt bort men en sån liten värld ändå...

Ja, här är vi - på andra sidan jorden, så långt bort kan man tycka, men världen är ju ändå så liten. Träffade en svensk tjej (OK då, i min ålder) i torsdags, som kände Eva i London. Träffade en annan svensk tjej häromdagen (OK fortfarande i min ålder) som hade en dotter som spelat volleyboll i SVK innan de flyttade hit (samma klubb som Erika). Inte nog med det, ytterliggare en svenska jag träffat hade bott i Siljansnäs när hon var ung och firade fortfarande midsommar där när de var i Sverige....vilka är oddsen?  Och sedan var det någon som nämnt att jag tränat gymnaster - så i lördags var jag på Qatar Gymnastics Club och kikade lite - de sökte tränare...  

Annars är det ju inte mycket som är som hemma. Fick bilen tvättad när jag var inne och handlade häromdagen (<30kr). Dom står i klasar och hänger på parkeringsplatserna och vill tvätta bilen åt en. På supermarket lägger de upp varorna på bandet åt en + packar dem sedan i kassar och lägger kassarna i vagnen. Köper man något otympligt följer de med ut till bilen och ser till att man får med sig alla prylar. Det finns oändligt med människor som har sysslor som inte finns överhuvudtaget i Sverige. Notera dock att det inte är några Qatarer som utför dessa sysslor utan andra nationaliteter.

Trafikmorgon!

Phuu! Klarat av ännu en morgon i trafiken. Filkörning är svåra grejjor. För att inte tala om planerad filkörning. Här är det mer kamikaze-filkörning!

Jag låg i mittenfilen av tre i en 4-vägskorsning (jag skulle rakt fram - inte till höger eller vänster), då blir jag omkörd på höger sida av en bil som sedan bestämmer sig för att svänga vänster - framför mig. Ingen bra planering av körningen från hans del kan man tycka. 

Igår såg jag 2 krockar på 10 minutersträckan mellan tjejernas skolor.

Om man kör mot rött (det gör alla hela tiden) och polisen ser en - då kostar det 12000SEK!

Man vet inte vilka trafikförseelser man har. Dessa lagras upp i en databas som man själv måste gå in och hålla koll på. Har man inte betalat alla böter när man ska lämna landet - får man inte åka. Ordning och reda!

Skulle man få för sig, av ren frustration (inte ovanlig - hos Björn i alla fall) att göra någon form av tecken till en annan bilförare. Då kan man får lämna landet fortare än kvickt! I alla fall om den andra bilföraren är en Qatar.

Som tur är får man tuta! Det gör alla hela tiden. Jag med ibland. Det känns riktigt bra.

Welcome to Tassel-town!

Har varit runt för att få lite ideér och inspiration för kommande möbelinköp när vi snart (1/3 - hoppas! hoppas!) ska flytta. Hmm..det finns lows and really lows! Det kommer inte vara något som helst problem att möblera Montazami style!


Som tur är så finns några butiker som importerar dansk design - men det kostar, så det står mellan det och personlighetsförändring á la big time. (stackars Björn som får sms'en för varje inköp!)

Här är man nationalist av stora mått. Qatarerna har förmåner på alla vis. Tjänar mer, jobbar mindre, får hus och bil av emiren, De pryder bilar och hus med sin flagga och herrarna nedan (emiren och hans tronarvinge) pryder entreér i alla byggnader och finns också på plakat lite här och där i Doha.

Som svensk är ju detta lite konstigt - för vi är ju otroligt onationalistiska (åtminstone så länge vi bosatta i Sverige). Hemma är man ju rasist om man är nationalist. Kanske borde vi också pryda vår entreér med kungaporträtt.....


More semester exams..


Fick veta igår att American School of Doha är en av de mest ansedda amerikanska high skolorna i världen..(!)...bra betyg härifrån är svåra att få men bedöms vid intagning på amerikanska universitet som bättre än betygen från de flesta andra amerikanska high schools. Undrar om svenska högskoleverket har samma uppfattning?

Amerikanska skolan i allmänhet och Semster Exams i synnerhet

Ja, nu har Johanna och Erika klarat av första dagen av semester exams. Hela high school skriver prov samtidigt. Kolla in salen. Vilken mass-hysteri!

Övervakande lärare pratar i megafon och ger info om vad som är föbjudet, vad som ger 0 poäng och hur mycket tid återstår. Värsta militärövningen. Erika hade en elev bakom sig som grät genom hela matteprovet.

Väl över så kom Baskins & Robbins till skolan med en lastbil och serverade glass till alla. Fortsättning följer på söndag.

Själv fick jag just mail som frågade om jag kunde vara med och göra 'locker-decorations' till kommande körfestival (där Erika ska sjunga). Oklart om jag blivit tillräcklig amerikaniserad ännu för att kunna delta utan att drypa av ironi. Jag ska fundera noga innan jag tackar ja...

På Idas skola vara det parent-coffe imorse. Fick veta att jag var en identisk kopia av min dotter och att hon pratade excellent english. Det sistnämnda känns ju jättekonstigt för jag har i princip aldrig hört henne prata engelska....men det verkar hon kunna..???

Torsdag eftermiddag!

Puh...nu är arbetsveckan slut.... Det är jobbigt att vara hemma-fru! De ringde nyss från receptionen och undrade när vi skulle flytta ut - det hade ju gått en månad nu och Qtel hade bara sagt att vi skulle bo här en månad! Ooops! Men jag tog till min myndiga röst och sa att vi skulle bo kvar och det var fel! Nu får vi se hur det går!

Har under veckan träffat ett antal kvinnor (mammor) i olika sammanhang. Alla med sin historia om Qatar och de allra flesta verkar ha bott i ett antal olika länder runt om i världen. Ruttade Globetrotters! Man känner sig som total novis. Genomgående och oavsett var folk kommer ifrån så är alla extremt vänliga och vill hjälpa till. Från att ha haft en kontaktbok på telefonen som bara innehållit man och barn så är den nu full av namn (kommer omöjligt komma ihåg vem som är vem dock....).

Danskarna vill prata engleska med en (detsamma gäller för tjejerna i skolan) - de förstår inte svenska säger de??? Vaddå?? Jag förstår ju danska!! Hur svårt kan det va?

Ikväll är det svenskträff på Golf klubben. Så jag och Björn ska dit. Hur 'svenska-hollywood-fruar' låter inte det....?

Tänk att man kan känna sig nöjd med vardag

Här har vi nästan vardag nu. Hittills har varje dag innehållit något nytt - första gången, vi måste bara först, måste hämta, ta reda på, kolla upp osv. Men nu är det nästan vardag. Det är ju fortfarande en massa 'första gången grejjor' - men det börjar bli någon slags rutin. Tror jag - och det känns bra.

Ida kämpar på i skolan. Första dagens panik har lagt sig och hon är nöjd efter varje dag med mycket att berätta om nya lärare och nya ämnen. De kör mycket tester med henne för att nivåplacera henne. Att alla pratar engelska verkar inte påverka henne - det gör hon med - säger hon. Igår var vi första gången på svenska skolan. Den är 2½ timme per vecka. Pytteliten grupp men verkar bra. Ida var helnöjd. Har träffat en annan 10-årig svensk tjej.

 
Idas skola - ACS International School

Annars är det semester exams som hägrar. 2 prov per dag i 4 dagar. Huga! Ett helt annat system än hemma. Man har prov i alla ämnen man läst under termin 1 - som en grande finale! Tufft för mina töser som bara varit med i 3½ vecka på termin 1. De ska inte få betyg på proven men de kommer ändå att bedömmas......

Just nu åker Johanna & Erika med driver till skolan. Idas skola börjar tidigare (7:30) så från nästa vecka ska jag släppa av henne först på ACS och sedan vidare med de andra två till ASD. Så kommer vardagsskjutsandet vara tills vi flyttar.

Det är härligt med vardag:) :)

5-0!!

 
Så här såg det ut när slutsignalen gick!! Skönt att vara svensk va? Men var var publiken kan man undra?? Kolla in publikhavet!! Vilken landskamps-stämning!!
Som tur var så stod vi i svenskklacken (den enda publiken) för stämningen. Laget kom fram och gjorde vågen och tackade för publikstödet efter matchen.

Vi laddar för match

Ikväll är det match. Sverige-Qatar. Svenskarna ska sitta i samlad klack. Med så mycket blågult vi kan uppbåda. Synd att inte containern kommit för där har vi ett 'svenska-flaggan-badlakan'.

I lördags var vi inbjudna att titta på landslaget när dom tränade. Så där var vi bänkade - Erika fällde kommentaren; 'Tänk att man ska behöva flytta till Qatar för att få hänga med svenska landslaget'...mm ligger något i det.

Nåväl ikväll är det match och om den sänds i SVT så får ni leta efter oss - den svenska klacken är inte så stor så vi kommer inte vara svåra att hitta! :) Vi kommer också vara påklädda med allt som vi har med oss - för just nu har vi köldrekord i Qatar. Temperaturen på natten är nere på 7-9 grader (närmar sig dock 20 strecket på dagarna). Folk lindar in sig i filtar och har topp-luva på sig.


Känner ni igen tjejerna i laget??

Puh! Det gick bra.

Trött men nöjd var hon. Språket var inget problem (!?!). Fröken var snäll. Det fanns tjejer som såg snälla ut. Hon kan nog gå dit igen imorgon. Puh! Fortsättning följer.....

Magknip

Går här 'hemma' med magknip efter att 7:30 i morse ha lämnat Ida på ACS International School of Doha. Hon var sammanbiten och gick in i klassrummet med återhållen gråt i halsen och röda ögen. Oj, oj mammahjärtat brister!! Jag har SMS'at en av hennes lärarare och bett honom kontakta mig om det blir för jobbigt.
Dom var 7 nya som började idag i 5:an - 5 flickor (jippi!!!) och 2 pojkar. Hoppas, hoppas att det här blir bra...

Härliga bilder från Souq Waquif

Gårdagen avslutades med middag på indisk restaurang på Souq Waquif. Souq Waquif är som en marknad där man säljer det mesta och där huvudgatan är kantad med cafeér och restauranger. Försöker med hjälp av bilder förmedla stämning, ljus och lukt. Fantastiskt!




Notera Qatars flagga med emiren på.
Stor nationalism här!

Här möts lolkalbefolkning med folk
från hela världen.


Fredag!!

Sovmorgon - jo pyttsan! 6:45 petar Björn mig i sidan och undrar om jag inte ska vakna snart ...aaarghh...

Idag är det molnigt! Va finns det moln här???? Jovisst - och det kommer någon liten regndroppe. Makalöst! Vi har ju fått veta att vädret är osäkert här på vintern - så det är klart om det kommer ett par moln förbi en gång per månad så är det ju lite svajjigt väder.

Fick en kommentar på tidigare inlägg om att det verkade folktomt om Museum of Islamic Art. Måste förklara att det mesta här är dimensionerat för fler personer än vad det finns i landet. Antalet kassor i supermarket är oändligt, antalet fotbollsarenor överskrider antalet aktiva fotbollspelare med massor, parkerna är gigantiska osv - det är egentligen bara runt rondellerna som är trångt! Qatar dimensionerar för fler.

Apropå fotbollsarenor så var Björn och Ida på matchen Sverige-Baharain häromkvällen. Gratis inträde och färre åskådare än på en HSK flickor 94:a match. Imorgon är Ida inbjuden till att komma och titta på när landslaget tränar via svenska skolan.

Oj - nu kom solen tillbaks! Tänkte väl det - moln vill man ju inte ha mer än ett par timmar per gång!



En av många små parker!


Amerikanska Skolan

Det är mycket som är annorlunda mellan den svenska och den amerikanska skolan. Så småningom ska jag samla ihop mig och göra en mer veteskaplig jämförelse. En sak är dock helt häpnandsväckande bra - det är ingen som stjäl något!

I morse sa Erika - jag ska nog ta bort låset på mitt skåp. Jag är den enda som har ett och jag måste hela tiden hålla koll på min nyckel, Johanna instämde. Vi hade ju självklart köpt gedigna lås till skåpen - precis som i Sverige - men här visade det sig inte behövas. Datorer, telefoner, sportutrustning, böcker och kläder kan lämnas i de olåsta skåpen och inget försvinner. Elever lämnar även väskor med samma saker i i uppehållsrummen när de har lektion och de får ligga kvar - orörda!! WOW!!

Björn satt på en av Johannas fotbollsmatcher och tittade och på bänken bredivd honom låg den senaste modellen Blackberry. Efter matchen kom en av tjejerna i laget och tog den - hon hade lagt den är innan matchen. Ingen tanke på att den ska försvinna - för det händer inte! Så borde det vara i Sverige också!

I amerikanska skolan betyder en bock bredivd ett svar att svaret är rätt. När Erika fick tillbaks ett prov med bockar vid varje svar höll hon på att svimma - Hade hon inte fattat en enda grej??? Nejdå!! Bock = rätt!! Puh!!

Idag har Johanna test i matte och fysik, Erika har 2 test i matte och ett i science...Nästa vecka på torsdag börjar semester exams - då har Johanna 2 prova om dagen i 3 dagar....har inte fått greppet om Erikas antal prov ännu.

På söndag börjag Ida skolan.....5:an. Just nu längtar hon, men vi får väl se hur det känns på lördag kväll...

Idag är det torsdag (alltså fredag i Sverige..) = Sovmorgon imorgon!!

Helt ny dimesion av 'Self Service'

Idag har jag och Ida varit på Museum of Islamic Art. Helt fantastiskt ställe. Här har jag nu förutom kulturupplvelsen kommit i kontakt med begreppet Self Service och det har fått en helt ny dimension.

Vi skulle ta en lunch på museet - en livreklädd kypare kommer fram och säger att det är Self Service. Jag kan välja av det som finns i hyllorna, lägga i en korg som jag sedan tar till kassan - själv. Jag nickar glatt. Man är ju inte van vid något annat än Self Service - så detta kommer jag att klara galant!

Sedan kommer kyparen och ger mig korgen och eskorterar mig till hyllorna. Där redogör han för vad som finns i hyllorna och när jag valt så plockar han ner varorna och lägger dem i korgen. När jag är nöjd 'puffar' han mig mot kassan. Kassörskan plockar upp mina korgvaror och ställer dem på en bricka. Kyparen tar min bricka och eskorterar mig halvvägs till ät-området. Där möter en ny finklädd kypare upp och bär brickan vidare, föreslår vart jag skall sitta - ställer ner brickan och plockar av varorna och ställer dem framför mig och Ida. Sedan övervakar hon och ytterliggare en kollega hela vår måltid - plockar undan och torkar upp efter oss löpande. Innan vi är helt klara får vi ett frågeformular kring hur vi upplevt ätupplevelsen.

Kan inte fundera på annat än om hur upplevelsen skulle varit om det inte hade varit 'Self Service' - hade vi då fått hjälp med att tugga maten också??

Nedan följer några bilder från museét - som ni ser - spektakulär arkitektur (samma arkitekt som ritat pyramiden utanför Louvren).



....aaarrghhh...

Varje gång jag tar ut pengar eller handlar med mitt kort får Björn ett SMS ... så kan vi ju inte ha det! 


Helgupplevelser

Nu är det söndag (det vill säga svensk måndag) - så klockan ringde 6:15 för uppgång och det är dax för jobb och skola igen. Så fort man börjar känna sig 'ruttad' i morgontrafiken får man någon liten spännande överraskning (som att bilen 2 filer innanför en i rondellen plötsligt skall ut ur rondellen - NU!). Det gäller att inte slappna av!

Stor del av helgen gick till att stötta i läx-träsket. Kolla in lördagens läx-bord!



Men vi hann med en del upplevelser också. Vi hittade vart man skall köpa den färska fisken. Det är här det bästa Björn vet så här fick vi hänga länge (fast inte lika länge som Björn måste vänta om vi andra går in i en bokhandel - värt att ha i minnet när man tröttnar!).



Vi tog oss också ut till en allmän strand en bit utanför city. Man kör med bilen så längt ut på stranden som man törs och parkerar där. Jättehärligt förutom att det blåste upp ordentligt och vi ha fått vår första aning om vad det kommer att innebära med sandstorm. Hur som helst så har nu några modiga medlemmar av familjen tagit sitt första dopp i persiska viken! Mellan 25 och 30 grader trots att det är off season just nu!

Vi håller också på att 'deala' med våra 2 boendealternativ - där priset nu går neråt på det som vi rankat som andrahandsalternativet! Är inte det typiskt? På vårt försthandsalternativ verkar det svårtprutat.

Jag och Ida har roat oss med att dokumentera skyltar på vår morgon jogg-tur. Här kommer smakprov!

Herrgåman i Qatar har klänning!                 Det är mycket man inte får göra!

           

Maria - de här bilderna är till dig!

Har varit runt och rekat ställen men kan träna på - den här spinninglokalen hamnade högst upp på min lista. Eller vad säger du?


Här bor vi



Jag har ju berättat att vi bor på 23e våningen i en skyskrapa - Somerset West Bay. Det låter ju högt upp och imponerande. MEN det är i den lilla kuben vi bor - vår grannen Kempinsky Towers är ju betydligt mer imponerande, eller hur? Det finns alltid någon annan som har grönare gräs....

Pick up time!

Så här ser det ut vid amerikanska skolan klockan 15:00 varje dag.



Lägg sedan till alla mammor och drivers som kör bil för att hämta. Man skulle kunna tro att det blir kaos - men icke! För det finns en hel kader med 'skol-poliser' som viftar oss hit och dit. Dessutom har skolan ett otal med utgångar - detta är Gate 8 - utanför High School.

Cool joggare!

Idag har vi sett det coolaste! Jag och Ida hade morgonjoggtur på Al Corniche då mötte vi JOGGAREN!!

Arabisk kvinna HELT täckt med svart från topp till tå kom joggande mot oss i hög fart. Hon hade en träningsoverallsjacka knuten runt midjan och löparskor på fötterna. Innanför det svarta floret som täckte ansiktet hade hon stora svarta solglasögon. Ärmarna längst ut på hennes svarta dräkt (abaya) var kantade med glittrande silverbrodyr!

Hur coolt är det??


Trafikregler - fortsättning

Parkera kan man göra lite var man vill. Gärna i parkeringsrutor på parkeringsplatser. Finns massor! Bemannade parkeringshus kostar 2-3 QR (4-5 SEK). Där kan man också stå. MEN man kan också parkera där man känner för - på gatan, på vägrenen, i mittdelaren om man kommer upp på den (funkar om man ha STOR 4x4), eller som vi såg igår - i rondellen. En kväll hade ett antal bilar parkerat längs vägen - i motstående körtiktning!

Om man inte kommer fram med bilen t ex vid kö ELLER om man inte vill vänta på sin tur - då kan man köra om. Spelar ingen roll på vilken sida man kör om. Man kan också köra upp på trottoaren eller mittdelare och köra fram där (igen funkar ju detta bara om man ha STOR 4x4). Man kan prova med mindre bil men då fastnar man på trottorakanten för den är c:a ½ m hög. (Ser ganska kul ut!).


Beslut, beslut eller insh'Allah?

Det är mycket man ska bestämma sig för.

Vart ska vi bo?
 
Y Village
+ ny öppnat stort compound med c:a 150 villor varav strax under hälften bebodda
+ bra poolområde, tennis, gym, gemensamhetsutrymmen
+ OK hus med liten muromgärdad bakgård med egen liten pool
+ nära skolan ASD
- mitt på land med 'waste-land' utanför murarna
- långt till jobbet

West Bay Lagoon
+ ny öppnat litet compound med 8 hus varav 1 bebott
+ bra pool
+ fantastiskt hus med uteplats och grässmatta ner till den egna sandstranden
+ nära jobbet
- ingen tillgång till tennis, gym etc
- långt från skolan ASD

Bilar
.....inte min huvudvärk, men Björn grubblar...

Skola till Ida
1) ha is i magen och vänta ut ASD (samma skola som Erika & Johanna)
2) satsa på en mellantidslösning
     a) Compass International School - liten brittisk skola, skoluniform, funnits flera år, medium lokaler
     b) ACS International School - amerikansk/internationell nyöppnad skola, bra lokaler, få elever
         (ingen av alternativen ligger nära ASD...)

Och svåraste beslutet av allt; Vad ska jag ha på mig imorgon....skojja bara....insh'Allah så löser det sig som det ska


Trafikregler

Mina slutsatser om trafikregler, soo far

Att köra åt anvisad riktining på enkelriktat är bra men inte nödvändigt. Om man måste åt andra hållet eller det helt enkelt är närmre så - så kan man åka mot trafiken. Ganska fort också om det behövs.

Att byta fil gör man när man måste, man behöver inte planera sin körning. Byter fil gör man gärna ihop med intensivt blinkade och tutande. Här underlättar det om man har stor bil och bra självförtroende (och försäkring).

Att polisen vevar intensivt med armarna betyder att man skall ÖKA farten genom rondellen inte tvärt om. (Tokigt att tro något annat!)

Att bromsa kan var bra men det stör oftast alla med-trafikanter, så det bör undvikas. Bromsar man ändå får man räkna med helljusblinkning och upprörda tutningar!


Läxläsning....

Uuuhh...det är tuffa läxmängder när man kör 'full IB diploma' på American School of Doha. Måste nog köpa en pirra så att Johanna får med sig alla tegelstens-läx-böcker till och från skolan.
Vi kör google translate så tangentbordet brinner på kvällarna - knepigt med kemi-labb-rapporter på engelska må ni tro. Och vi som tyckte natur-natur på Blackberg var tufft! Huga!

Helgaktiviteter

Nu fattar vi hur fredagen funkar. Då går man till mosquen - det är 'Mosque-time'. Då är allt stängt och man ringer inte och stör folk (t ex att man vill se på hus som de annonserat om). Efter lunch - då man är klar i mosquen är man med familjen. Picnic, promenader eller går till malls.



Här är vi som 'nästan'' typiska qartarer och går på promenad längs Al Corniche, den 7 km länga strandpromenaden, som jag felaktigt kallat La Corniche i en veckas tid...

Helt normalt qatariska är vi ju inte för vi måste hela tiden ner till vattnet för att känna på det. Klart är dock att fredagen är familjedagen här!

Lördagen däremot är som vilken dag som helst och donket från alla byggarbetsplatser börjar som vilken vardag som helst.

Folk är uppe tidigt på morgonen här - både fredag och lördag. Björn tror att det beror på att folk inte är bakis - fatta, en hel nation som inte är bakis! Klart de är morgonpigga!

Idag fick vi punktering. Som tur var lyckades vi ta oss till en mack och där fyllde de på luft och lagade punkteringen på 5 minuter och för 10 QAR (<20SEK). Helt plötsligt kändes det super-effektivt här!

Vi har också tittat på några hus. Vi har nu 2 favoriter som det står emellan....båda är bra alternativ - men helt olika - med sina respektive för och nackdelar. Jag återkommer i ämnet.



Då är det dags att ladda för vardagsvecka igen. Jag måste ge mig ut på rygg-säcks-jakt till Johanna och Erika, skolböckerna är som tegelstenar. Det märks att amerikanska författare får betalt på sida! För Idas del så börjar vi med mer seriös hemskola imorgon. Vi ska också besöka en annan skola som kan vara ett alternativ tills hon kommer in på den amerikanska.... 

Early Morning

Svårt att sova länge fast det är helg. Sängarna är lite för hårda på hotellet. Bra att vi köpt ny hederliga svenska sängar (Mio & Ikea) innan vi åkte. De ska nu ha lämnat Tyskland för vidare färd mot Doha.

Igårkväll åt vi middag nere på hotellets restaurang och sammanfattade första veckan i vardagen. Björn, Erika och Johanna kom fram till att de haft både plus och minus under veckan. Trötta i huvudet av att prata engelska hela tiden och att hålla ordning på alla nya namn och ansikten. Alla är vänliga och välkomnande, men till sist bara snurrar det runt.
Ida och jag har flutit ovanpå lite och åkt runt och rekat mycket, men Ida har nu annonserat att det vore bra att få börja skolan snart för att bara vara med mamma hela dagarna kommer inte vara roligt så länge till. Bra!!

Har fortsatt titta på olika Compounds att bo på. Finns hur många som helst. Men jag tror att det börjar klarna vad vi vill ha. Nu är kugg-frågan hur långt från skolan det får vara. Det blir mycket bilåkande - till och från skolan plus hämta efter träning. Ungefär som hemma om man tänker efter....

Jo, just det. Johanna kom med i skollaget i fotboll. Så igårkväll hade hon sin första match. Kanske ska hon följa med till Abudabi när de amerikanska skolorna i de olika Gulf-länderna ska ha turnering i slutet på februari.

Idag ska vi nog ut och reka lite mer boendeställen och sedan titta på bil. Inget av detta kommer vi i mål med förrän Björn har fått RP (RP=Residential Permit.), men gissar att när detta händer så rullar det på ganska fort. Johanna och Erika har läxor att göra under helgen - båda har matteprov på söndag. Tuff start.

 
 
Nej, nu tror jag att familjen börjar röra på sig. Dags att dra igång dagen!

Amerikanska Skolan

Ja, vad ska man säga. Det här är ju något helt annat.

Skolan är omgärdad av höga murar och man går in via Security Checkpoints med vakter. Alla elever börjar klockan 8 och slutar klockan 15 - oavsett ålder. På tisdagar slutar alla 12:30. Vid skoldagens slut står det ett oändligt antal skolbussar och mammor i SUV'ar utanför och väntar på att klockan ska slå.
 
Varje morgon startar med att rektorn håller ett lite 'pepp-talk' i högtalarsystemet.

Eleverna på High School tillhör ingen särskild klass utan går en årskurs. Vilka man går med varierar från ämne till ämne. Elever från alla årskurser verkar gå alla ämnen huller om buller...

Alla är jättevänliga hittills. De verkar dock aldrig ha sett en så lång människa som Erika förrut - hon blir stoppad av alla - 'Oh My God, your soo tall!!'. Hon tar det med ro - det är ju inte mycket hon kan göra åt saken.

Erika och Johanna har några tuffa veckor nu i slutet av denna termin 2 som de kommer rakt in i. Erika ska bevisa att hon skall gå en svårare mattenivå än hon blivit placerad i - då får hon också läsa kemi & fysik - vilket hon vill. Får hon bara ordning på matteplaceringen så tror vi resten är ok.
Johanna ska bevisa att hon kan hoppa in i IB programmet trots att det redan startat. Utmaningen för henne blir World History & Engelsk litteratur. I fysik/kemi/matte verkar det ok. Om hon inte fixar det så är goda råd dyra.....

Det är mycket vi inte kan. Vi satt och körde Google Translate hela kvällen igår för att kunna göra läxor. Allt från ounces, gallons & pounds till vad man gör när man skriver en 'commentary' på en litterär text. Huha!

Det finns i alla fall fantastiskt många vuxna i skolan - lärare, assisteneter, counselers, coaches och adminsitrativ personal.  Tjejerna har fått varsin dator (med touchskärmar som man skriver direkt på - coolt!) och lokaler och utrustning är fantastisk. Det är man inte så bortskämd med från Hässelby Villastads skolan...

Idag har Johanna uttagning till skolans fotbollslag. Håll tummarna att det går vägen. Det skulle betyda MASSOR om hon kom med!

Uppstart av vardag

Har nu klarat av 2 morgonrusningar i trafiken. Faktum är att det är inte så knepigt. Utmaningen är alla rondeller! Hela Dohas trafiksystem består av rondeller. De är lite speciella för de är ganska 'branta' och det är inte ovanligt att rondellen har många fler filer är vägarna in och ut ur den.
Alltså: 3 bilar i bredd i rondellen och bara 2 vägar ur den = STÖRST går FÖRST!! Eller snabbast ur vinner...

Första skoldagen på ASD gick bra. 1½ timmes korvstoppning av kursplaner, scheman, program avslutades abrupt med tack och hej nu skall tjejerna gå till sina klassrum. Tjejerna stegade iväg med förvirrade blickar och jag och Ida åkte därifrån - och jag med en klump mamma-oro i magen....hur ska de klara sig..? 

High School Entrance
 
Innergård

Klockan 3 stod vi där igen och väntade - då bubblade 2 glada tjejer ut ur byggnaden. Allt hade gått bra! Puh!! Nu gäller det bara att få in Ida också. Hon står på väntelista och skall få en plats -soon'.  Har bett om dem tidsbestämma ordet 'soon'. Vi får väl se. Hemma i Sverige är det ju fortfarande jullov.

Annars är det fortfarande en massa praktiska saker som gäller - lokala kontantkort, lokalt bank konto, lokala Visa/MC kort, massor av passfoton och kopior på passen. Vi kämpar på i det administrativa träsket!!
Snart ska jag börja hus-jakten på riktigt!

Nyårsdagen

Här är Nyårsdagen som vilken vardag som helst. Fyrverkerierna på Nyårsafton uteblev. Vet inte varför - men det var många på strandpromenaden i natt vid tolvslaget som väntade. Så 30 minuter efter tolvslget var vi hemma igen och Skypade med familj & kompisar. Kalaset på W Hotel varade dock till fram på morgontimmarna!

Björn hade sin första dag på jobbet idag. Han klarade sig helskinnad och kom hem nöjd. Dagens roligaste tabbe var nog att han satte sig på damernas del av lunchområdet - men en hygglig kollega kom och räddade honom och berättade hur det funkar. Vi kommer att göra massor av sådana tabbar. Får nog ha en egen del på bloggen som berättar om våra kultur tabbar. Man får heller inte hälsa på en Qatarisk kvinna med handslag. Den tabben gjorde Björn för ett par dagar sedan.

Imorgon ska vi till skolan - så nu börjar vardagen på riktigt. Lite konstigt är det men här vill hela familjen att vardagen ska börja (det har aldrig hänt förrut!!).
Tjejerna har laddat för skolstarten. Det är helt nytt system med kurser att välja och förstå sig på. Så först ska vi träffa High School Counseler.

Vi ska också höra oss för hur det ser ut för Ida. Hon står ju på väntelista.

Jag behöver nog ladda lite jag med - imorgon ska jag ge mig i kast med morgonrusningen i Doha!

GOTT NYTT ÅR 2012!!!






RSS 2.0