Nyårsafton

Idag är det nyårsafton! Vi kommer att fira den med middag på W Hotel (grann-hotellet). Sedan ska vi försöka ta oss ner till La Corniche (strandpromenaden) för att se fyrverkerierna över staden. Ska bli intressant att se hur man firar in det nya året här. Imorgon är det vanlig arbetsdag och Björns första dag på jobbet.

Vi väntar fortfarande på att få den större hyrbilen :). Utlovad till imorgon. Vi får väl se.

Igår åkte vi runt lite i området runt den amerikanska skolan (ASD) för att orientera oss lite. Vi lyckades också hitta och besöka 2 compounds i det området som verkar OK att bo på. Vi har besökt dem förrut men det var bra att friska upp minnet lite. Idag försökte vi ta oss in i ett område närmre City som vi också är lite intresserade av men det var mycket svårare. Får nog boka möte på förhand där.

Al Fardan                        Y Village                        West Bay Lagoon
Gardens



Ett av våra favoritämnene att diskutera och spekulera ikring just nu är de inhemska kvinnornas kläder. En del är helt täckta, andra bara delvis och en del har den svarta dräkten mer som en mantel och visar helt västerländska kläder (model super duper!!), avancerad make, hår och smycken. Vi framstår verkligen som kusinerna från landet i jämförelse! Erika har bestämt sig för att få en Qatarisk tjejkompis så att vi kan få svar på allt vi undrar.

Vi börjar bli hyfsat hemmastadda i vår lägenhet. Har tvättat två maskiner! Frukost buffen börjar bli tråkig - få se hur lång tid det tar innan vi slutar gå dit till frukost. Gymmet funkar bra - vi svettas mest av alla som är där och tränar. Tror att folk bara 'fin-tränar' lite.

West Bay området på kvällen. Där inne bor vi just nu!


Dag 2 - en bra dag!

Igår hann vi många saker. En bra dag.

Efter frukost ringde biluthyrningsmannen som vi hittade i vår reception i förrgår.

Apropå bilhyra och körkort...
Det har visat sig råda totala förvirring kring vad som gäller kring att hyra och köra bil här och vilket körkort som gäller. På vissa biluthyrningar får vi inte hyra för att vi har internationellt körkort men ska bo i landet (?). Internationellt körkort gäller bara om man är turist. Andra säger att internationellt körkort inte gäller alls! Andra säger att de hyrt bil på internationellt körkort i 6 månader utan probelm....

Vi har i alla fall kommit fram till att vi ska vara sparsamma med frågor och informationsgivning och bara säga hur vi vill att det ska vara.

Hur som helst ringde 'vår biluthyrare' igår morse och hade fixat en bil sa han. Efter 2 timmars irråkande i Doha medan 'vår biluthyrare' tog emot 50 telefonsamtal kom vi i alla fall fram till en bil (det vara många olika bilar och tidpunkter på tapeten via telefon). Bilen var nu betydligt mindre än vi ville men, den större bilen skulle bli klar först idag. :):)...På plats fick vi vänta 30 minuter på den som skulle hyra ut bilen till oss....

Hur som helst - nu har vi en bil och vi ska få en större idag! Och bra pris fick vi också!! (Tror vi...)

Sedan åkte vi till Katara Culture Village och åt en fantastiskt lunch på en indisk restaurang. Kyparen visade sig vara helt besatt av Skandinavien och visste det mesta. Hans stora dröm var att åka tillSverige och titta på solen som inte går upp eller aldrig går ner.

Katara Village Amphiteater



Dagen avslutades med ett besök i Souq Waqif där vi minglade rint bland småbutiker och restauranger och massor av folk av olika nationaliteter. Fantasktiska krydd och tygbutiker. Huslige Björn häpnade mest över en butik som sålde köksartiklar - kastruller och uppläggningsfat. De var enorma - typ för hela lam och utspisning av helt kompani. Jag funderar mest på hur stora spisarna är när man i princip kan stoppa ner en hel person i kasturllen.

Souq Waqif by night



Självklart fick vi passera djurbutikerna minst ett par gånger under kvällen. Just nu vet jag inte vem som tjatar mest - Ida eller Erika. Kattunge, kaninunge, papegoja eller en liten apa!! Mest fascinerande är väl ändå det färgade kycklingara (dem är det dock ingen av oss som vill ha!!)



Framme!!

Då har vi kommit fram och klarat av vår första dag i vårt nya hemland. Allt har gått som planerat och vi har fått ett fint mottagande i vår tillfälliga bostad. Blomstararrangemang och chokladkorgar och lite annat smått och gott gjorde oss glatt överraskade och glada när vi kom fram.

Vi bor nu på 23:e våningen i en 3 rumslägenhet (stor!) i West Bay i Doha. Här är just nu ganska svalt (18-20 grader) och det blåser kraftigt - kanske har Dagmar kommit hit också. Centrala West Bay är inget bostadsområde utan är ett Business område med höga skyskrapor som stor tätt. Det byggs också nya skyskrapor överallt.

Vi har också varit en sväng in på Doha City Center (inomhus centrum modell större) för att köpa skor till Erika - hon hade skickat allt utom vinterstövlarna med containern......aay no more....



Vi har varit på hotellets gym och testat utrustningen där. Det är väl där jag ska 'hänga' när vardagen börjar här och resten av familjen är på jobb och skola :).

Imorgon får vi hyrbil (Insh'Allah) och då ska vi åka runt och orientera oss i Doha.


All dressed up an ready to go.


Nu drar vi!!!

Jahaja, nu drar vi! Bagaget är incheckat och vi sitter i loungen och äter julskinka. Bäst att passa på - 6 månader utan fläskkött.

Tjejen i incheckningen trodde vi var heltokiga - hur mycket julklappar kan man ta med sig på en resa?

Sverige ordnade med en rejäl "grande finalen" genom stormen Dagmar. Jag och Björn har varit uppe större delen av natten och röjt i trädgården. Altanen blåste sönder och en jättegren föll mer på grannen som inte var hemma. Efter ett par timmars sömn var det dax att väcka stora tjejerna och tillsammans fick vi ta hand om sönderblåst uteplats.




Resfeber

Idag är sista dagen i Sverige. Vi springer runt och packar det sista, väger väskor och går igenom 'hus-bruxen' med mormor.

Jag har lite ont i magen - kan vara julaftons matorgie som satt sina spår men känns mer som om jag svalt en påse fjärilar som fladdrar omkring hela tiden. Kan det vara resfeber?

Det har dykt upp folk de senaste dagarna som vill säga hej då. Känns overkligt. Igår var det hej då till lillasyster och kusiner. Då bröt Ida ihop för första gången på lännge - jag med.

Vi ska prov-Skypa med mormor igen. Farmor & farfar har fått koll på det. Bra!

Nu ringer det på dörren - ett gäng av Johannas kompiser som vill säga hej då....

Vi & våra tjejer har fantastiska vänner!!

Nu fick jag en klump i magen igen.

  

Hur svårt kan det va?

Hur svårt kan de vara att föra över sina kontakt-listor mellan telefoner? Jag försöker vara ett administrativet mirakel och synkronisera kontakter mellan telefoner. ITunes ska ju klara allt. Nu har jag fått in en lista med gamla kontakter!!! Var kom den ifrån??

Roar mig också med att kopiera över alla våra DVD-filmer till extern hårddisk. Vilken tid det tar!!

Annars tror jag vi har läget under kontroll. Container gick iväg idag. Vi fick just besked om att innehållet är ut-tullat och på väg till Södertälje för att packas på båt. Biljetter och visum har kommit och kaninen har fått ett hem.

Luften gick lite ur oss efter det så nu sitter vi som potatisar i soffan och hoppas på att Erika ska bjuda oss på nygjorda Rocky-Road. Resultatet av hennes knäck-kok från igår är redan uppäten.

Tror det eller ej men vi har faktiskt skeppat skridskorna. Det visar sig att finns ett antal isrinkar i Doha - här är en i Villagio Shopping Mall. Vi såg en hocksymatch där när vi var på besök på novemberlovet. Försöker nu övertala Ida att hon ska byta Hässelby Hawks innebandy mot hockey i Qatar....


Mindre än en vecka kvar nu!

Nu är den här

Vår 20 fots container...
...... återstår bara att fylla den...


Administrativ panik!!

Men hallå!!

Helt plötsligt får vi veta att vi behöver ta med följande:

Legaliserat äktenskapsbevis (av UD och Qatars ambassad i London)
Blodgrupps certifikat (vad är det??)
8 Passfoton med ljus respektive mörk bakgrund

Perfekt info fredag före julveckan.


Nedräkning..1½ vecka kvar till avresa......

Nu är det 1½ vecka kvar tilll avresa och en ½ vecka kvar till containern med våra prylar packas och lämnar Stockholm.

Vi har högar med prylar på en massa olika ställen i huset. Högar med lakan och handdukar. Högar med mjukisdjur och spel. Högar med kläder och porslin. I källaren ligger mattor hoprullade och väntar. I garaget finns nya sängar i kartonger som skall skeppas.

Var sin stor väska för var och en av oss börjar sakteliga fyllas på. Ida har sorterat pysselprylar och Johanna funderar över vilka böcker är absoluta måsten att ta med. Erika tycker hon är klar - jag äger inte så mycket grejjor säger hon.

Nu påminner Ida mig om att vi inte får glömma bort att köpa julklappar också. Ja just ja!! JULEN!!! Den hade jag nästan glömt bort!! Undrar om vi ska packa ner julsaker så att vi har till nästa jul. Men då kan vi ju inte ha dem framme denna julen. Puh! Vilket dilemma!!


Mellan det att containern åkt och vi åker kommer julafton. Och julklapparna. I år får de bli få och små så att de går ner i väskan.

Nu tror jag det är dax att fixa lite julstämning!!







Från fredagssoffan

22:30 ringer telefonen. Johanna vill bli mött på väg hem från en kompis. Efter 2 glas fredagsvin i soffan så är det mer än motigt att stoppa ner fötterna i gympadojjorna, dra på sig jackan och mössan för att ge sig ut i Hässelbynattenoch möta henne. Men en rask promenad i 2 grader och motvind kanske är en bra avslutning på dagen.

Idag har det varit sista dan på jobbet.

Jag har haft förmånen att få arbeta med givande och utvecklande uppgifter tillsammans med de bästa människorna.
Många som jag arbetat med är inte bara kollegor utan vänner.
Riktigt kämpigt att säga hej då - det har man inte tränat på.

Ikväll har Ida sitt farewell party. 11 stycken 10-åriga tjejer som har ätit, tävlat i singstar, kollat på film och snart ska sova över. Stämningen är hög. Som tur är har jag en ansvarsfull hemma-man som tjejerna gillar. Han har förberett allt (med hjälp av Idas listor- undrar vem hon fått det ifrån?), han håller koll och styr upp det hela.

10 åringarna kommer att fnissa halva natten. Vi låter dom hålllas.

Imorgon byts 10 åringarna ut mot 17 åringar.

Då är det bästa att inte vara hemma alls.


Långt bort men snart!

Helt plötsligt är det inte långt kvar. Mindre än 3 veckor! Har vi egentligen koll på allt som skall göras? Flytten närmar sig med stormsteg och ändå så rullar vardagen på precis som vanligt. Inlämningsuppgifter och prov i skolan, glosor och läxförhör. Måndagsjogg med HSK flickor 01 i Grimstaspåret, Satsträning, innebandy och skjutsar hit och dit. Möten på jobbet där jag fortfarande tar på mig att fixa saker - trots att jag bara har 3 dagar kvar.

Inte en pinal är packad.

När man sitter på t-banans gröna linje på morgonen känns det långt bort att vi inom mindre är 3 veckor har flyttat till Doha.

Barnen hoppas på snö innan vi åker.

Det är inte långt kvar nu!



Doha - coolt va?

Nu har jag en blogg....

OK...
Alla säger att jag måste ha en blogg där jag ska berätta hur det är för mig och min familj att flytta till och bo i Qatar. OK...
Nu har jag startat. Jag har aldrig gjort, haft eller skrivit en blogg förrut så vi får väl se hur det går. Kanske blir jag Qatars svar på Blondinbella!!

Vi åker på annandag jul och byter då Hässelby i Stockholm, Sverige mot Doha, Qatar. Helt overkligt!! Än så länge är det mesta som vanligt - förrutom att vi har 'lite mer' på Att-göra-listan än normalt.

OK..
Jag ska försöka skriva om det här. För det är ett äventyr som vi ska ut på - och hur länge vet vi inte. Men hela familjen rustar sig nu, var och en på sitt sätt - för att lämna allt som är vardagligt bekant och tryggt.

OK..
Detta får avsluta mitt första inlägg i bloggen. Nu ska jag återgå till Narnia filmen, imorgon är det en helt vanlig söndag med innebandy för Björn & Ida, Sats för mig, Erika kommer hem från JSM och hinner kanske med en volleybollmatch och Johanna ska nog ha träningsfritt - kanske ska vi satsa på att baka saffransbröd för att ha något extra till 2:a adventsglöggen!

Adventsbeduin?

RSS 2.0