1 år

Igår hade vi 1 års dag på vår flytt till Qatar. Vi är inte längre 'rookies' utan är nu inte på andra året. En mycket vanlig fråga här är just hur länge man bott här. Få expats har varit här mer än 3-4 år - om det inte är expats från Gulfområdet eller t ex Indien, de har ofta varit här länge. Så att ha passerat 1 årsdagen är nog faktiskt att ha övergått till kategorin 'ruttad'.
Kanske borde man skriva en års-krönika.....eller åtminstone en tillbakablick med kloka reflektioner...hmmm....jag provar:
 
Första tiden - vintern
Spännande, exotiskt och förvirrande.
2 månader på hotell - Usch!
Karta och hyrbil och upptäcktsresor runt i Doha. Många U-svängar. 
Trött - nej fel, helt utslagen man efter varje dag på jobbet - nytt jobb, ny organisation, nytt språk, ny kultur, massor med förväntningar ( och alla såg ju likandana ut i sina vita klader - han hälsade många gånger på samma person).
Två stressade tonåringar som försöker byta skolsystem och inse att tempot, nivån och kraven är HÖGA.
Nya vänner som är fantasktiskt välkomnande och inkluderande.
 
Sen kom våren
Eget hus - härligt! Alla nöjda med att komma 'hem' till egna rum och egna prylar - vi landar.
Vi börjar bygga upp vardagsrutiner, vi lär oss vart man handlar vad och kan laga mat i eget kök.
Mormor hälsar på - och gardinerna kommer på plats (..klart samband faktiskt)
Björn landar i sin nya roll och är ivrig kring allt som ska göras
Tjejerna börjar få kompisar.
Extremt mycket bilkörning för mig. Saknar SL!!!
Värmen tilltar och somliga av oss NJUTER av det! I Juni gick det bara att vara utomhus i 10 minuter innan man MÅSTE ner i poolen - annars kokade man.
 
Sommar  i Sverige - härligt (men regnigt)
 
Hösten - tillbaka igen
Varmt - men det känns bra och förväntansfullt!!
Ida flyttar till ASD - samma skola som Erika och Johanna - tredje skolbytet på ett år för henne. Tufft!
Vilket tempo det blev direkt - det märks att vi inte är nya längre - träningar, kompisar, fester, helgaktiviteter, vardagsaktiviteter, skolaktiviteter.......tur att Johanna har körkort och egen bil nu.
Man saknar en del av de svenskar som lämnat landet och välkomnar nya svenskar som anlänt.
Träning i mängder även för mig - spinning, bodypump och cykel - 4-5 ggr/vecka - mycket tvätt!
Vi umgås mycket med vänner. Det gör man här. Och vänkretsen utökas med icke-svenska vänner. 
 
Sen höst
Gäster!! Mer eller mindre i en  följd från 1 november till 16 december. Roligt men ibland svårt att balansera vår vardag med gästernas semester.
Björn har mycket att göra på jobbet.
Tjejerna pluggar och tränar - den otroligt lyckade och roliga volleybollsäsongen övergår till basket och fotboll.
Johanna börjar spela för Al Saads damlag. (samma klubb som Raul spelar i) - mer intressant än utmanande.
Många ökenturer och nu är vi så vågade så vi kör fast - och så vana att barnen inte vill följa med längre (been there, done that).
Tiden går fort!! Vi laddar för första julen borta från alla.
 
Vet inte om det blev så klokt men i alla fall sammanfattande.
 
Några rader om Qatar kanske:
Ja, det är ett fantastiskt och ett konstigt land mitt i en enorm förflyttning. Därför blir det konstigt. Här gör man en förflyttning på 10-15 år som vi gjort på hundratals år. Man springer (eller åker Landcruiser ) innan man kan gå - man pratar om en sak och gör en annan.Man håller internationella miljökonvent och efter att det är över måste man köra dubbla skift där man eldar alla osorterade sopor för att man inte eldade medan konventet pågick. Man stiftat lagar om minimilöner och minimistandard för arbetare men .... Enorm lyx och eländiga förhållanden vägg i vägg. De Qatarer vi (Björn) känner är otroligt vänliga och välkomnande. De ser utmaningarna som de har i landet och de tror på förändring. De kämpar med att få igång sitt folk - att de skall vilja utbilda sig och arbeta trots att de inte måste. De är stolta.
 
Vi hänger kvar ett tag till så får vi kanske se hur det går.

Julafton

Här är det vanlig arbetsvecka. Skolorna har lov så många har lämnat landet.

Vi har sett på julprogram på SVT Play för att försöka skapa julstämning här: Ernst jul, Julkonsert i Storkyrkan, Så ska det låta - Julspecial och Lucia i Uppsala. Carola spelar vi för fullt. Julskinka har vi fixat - som hemma! Köpte fel grädde till Jansson (sötad visade det sig) så den blev sådär.....Matjesssill och Vika bröd har vi importerat. Köttbullarna fixade mormor innan hon åkte hem. Så mer jul än såhär går nog inte att få till om man inte är hemma. Största kontrasten är nog att vi brukar vara närmare 20 personer på Julafton men nu är det bara vi.

Saknar Er!!!!!

Nu har vi tagit ett dopp i poolen, provat julklapparna och ser fram emot att Skypa med Er därhemma samt titta på en bra julfilm.

God Jul!!


Qatar National Day

 
 

Regn!!

Det regnar idag. Hela dan!!! Har aldrig hänt förut. Jag vet inte vart man sätter på vindrutetorkarna bak. Kan det verkligen saknas en knapp i bilen?

Ida har packat vantar idag för att det är så kallt. 17 grader. Hennes fotbollsträning blev inställd för man trodde inte att gräsplanen klarade av att man sprang på den när den var blöt.

Allt blir smutsigt. Regn här leder inte till ren och klar luft och fräscha nytvättade växter (och bilar). Nej allt blir geggigt. Blä!

Vad snabbt man fick nog av ett regnväder.


Qatar rustar för QND

QND är nära nu! I förkortningarnas förlovade land har man gjort en treställig förkortning för Qatar National Day - QND. Den infaller den 18 December och kommer att vara helt CRAZY!! Förberedelser pågår för fullt. Militären repeterar både på land och i luften inför prader och flyguppvisningar. Stora festplatser byggs upp och läktare byggs överallt. Och prylar och flaggor - I MASSOR! Den nationella yran och stoltheten har inga gränser. Bilarna är redan flaggdekorerade. Pratade med en Sri Lankes och han berättade att alla dansar på gatorna - inte bara Qatarier utan också Indier, Pakistanier, Filipiner, ja alla nationaliteter dansade och firade - utom västerlänningarna - de dansade inte.....
 
Alla är lediga den 18:e och vi håller på att planera hur vi skall kunna ta oss någonstans för att se så mycket av festligheterna. Tydligen så är alla vägar avstängda eller överfulla med bilar och folk så det ska vara nästintill omöjligt att förflytta sig. Kanske ska vi ge oss på något så ovanligt som att promenera???
 

Imponerad

Sitter och blir imponerad av Ida. Hon har börjat tränings-simma den här terminen och har nu precis blivit uppflyttad till divisions-simning. Just simmar hon för första gången med ny grupp - jag tror hon är yngst, jag ser att hon är långsammast och de är 3 tjejer på 15 simmare. Men shit!! vad hon sliter!!!
Ungarna bara forsar fram i vattnet. Alla simsätten, längd på längd.

Det är nog bara en trasa som kommer att åka med hem efter den här träningen.....


Hälsat på en Sheik

Ikväll har vi varit på ett event dit vi blivit bjudna av Equadors ambassadör (vår granne) och staten Qatar. Det var lite stressigt när vi fick inbjudan för det stod att dress code var: Formal. (Googlar man det blir man stressad.) Men vi kollade med ambassadören och mörk kostym gick bra. Puh!

Tal och snittar sedan mingel. Fotografer som gled runt och blixtrade. Vi kände inga förutom ambassadören och hans fru.

Men jag fick hälsa på en Sheik - han tog i hand! Männen här hälsar i regel inte på kvinnor och definitivt inte med ett handslag. Det var nog en modern Sheik. Återkommer när jag tagit reda på vem han den moderna Sheiken är - kanske en prins??




Gran-bygge

Här verkar alla expats pynta allt jul redan första advent. Tomtar, gran, julmusik, rubbet. Jag frågade varför det var färdigpyntat hos alla så tidigt - så gör vi ju inte i Sverige .... Fick det kloka svaret att i avsaknad av vinterväder och adventspynt i utemiljön så får man jula på hemma så mycket man kan för att få till någon julstämning över huvudtaget.

Ligger något i det förstås för det känns absolut inte som att julen är nära....det blir ju inte heller bättre av att man måste bygga sin gran kvist för kvist...


Advent

Nu har vi faktiskt hängt upp advents-stjärnorna. Och bakat lusse-bullar och sjungit Lucia sånger. Men det är svårt att känna jul-stämning när man glider runt i shorts och linne, solen skiner och det bara är att gå ut och ta ett dopp i poolen när man vill.

Plastgranen ska nog upp om en vecka..bara det känns ju o-juligt....plastgran.....ok vi slipper barr i alla fall.

På fredag ska svensk-föreningen ha julbord. Besökande hit har haft import-tvång på svenska jul-specialiteter så att vi kan få julbordet så svenskt som det går. Tur att mormor är på besök så att vi kan få hjälp med att göra Janssons frestelse.


Mera väder

Idag har det faktiskt regnat här. Två gånger. Vakten vid vår Gate har tagit på sig fleece-tröja och topp-luva. Det är fortsatt 25-27 grader mitt på dan. Och kallare kommer det att bli....Burr!


RSS 2.0