heating up & cooling down

Vi kämpar på med att förstå hur man skall kyla ner sitt hus på bästa sätt (och mest ekonomiska också förstås..). Vi har ett antal AC aggregat per rum som man styr individuellt. Ett himla sjå. Riktar man luften mot sängen så blåser det på en och har man den på AUTO så går den av och på hela natten (och stör nattsömnen). Vi provar olika varianter. Av och på, AUTO och COOL, riktar luften hit och dit...

... i värmen har man också fått lära sig att gå sakta. Oavsett om man har bråttom eller ej. Att ha klipp i steget lönar sig inte, det vill säga rappa steg belönas genast med total nedsvettning - inte charmigt och oändligt klibbigt. Nej, långsamma lite släpiga steg som gör att man kan bibehålla kroppstemperaturen. Som en leguan.

Man måste också utrusta sig med en vattenreserv i bilen. Har inte lyckats med den ännu. Återkommer när jag provat ut det bästa konceptet för att ha kallt vatten i bilen till hands - alltid.

Alla utomhusträning (ej bad) måste nu göras tidigt på morgonen eller möjligtvis senare på kvällen. Gick en power-walk mellan 9-10 imorse. Det var mäktigt. Power-sweatty också.

Våren är kommen!


Nu är det vår!!
30 grader klockan 7 på morgonen och klockan 10 är det 40!! Tjoho.
...och som ni kan ser så är tanken som vanligt tom. Men här är det inte så motigt att åka och tanka - dels så behöver man ju aldrig kliva ur bilen och dels så kostar bensinen inte ens 1 krona per liter. Så ingen ursäkt finns för att få bensinstopp.

Vi har besök igen. Johannas bästa kompis Johanna har flugit ner för att hälsa på. Ensamflygning för första gången. Det gick som smort! Här är hela badligan.

Vi håller också på att ladda för vårens Prom (eller skolbal). Det är förstås precis som på amerikanska TV-serier. Långklänning, man ska gärna ha en date som hämtar upp en, man får blommor att fästa runt handleden av daten (som helst ska matcha klänningen..), man anländer i limo. Det är bara 11:or och 12:or som får gå - så det är Johanna som ska utrustas med finkläder. Erika har möjlighet att gå på balen endast om hon blir bjuden av någon kille i 11:an eller 12:an. Johanna är ungerfär lika intresserad av att gå i affärer och köpa klänning som Björn....så detta kommer att ta tid och kräva tålamod (för hon vill ju ändå ha en fin klänning och hon vet precis hur den INTE ska se ut..).

Inget är väl ändå som IKEA?

Tjoho. Så kom helt plötsligt leverensen från IKEA Dubai.

IKEA Dubai är ju som IKEA hemma fast med service. Fullt med tjänstvilliga personer som lastar och drar vagnar. Dessvärre sträckte sig inte deras (gratis) monteringsservice ända till Qatar så nu är det bara att skruva själv. Både jag och Erika har nu blåsor i händerna efter en hel-kväll av skruvande - MEN... nu har vi köksbord och köksstolar!! Mer skruvande imorgon så blir det några PAX garderober, lagerhyllor och den viktiga bädsofffan som ska stå i gästrummet!

Förväntningarna är stora här på att IKEA ska öppna till jul. Återstår att se om det blir av.

mera motstånd...

Cool instruktör på spinningen imorse. Efter att ha uppmanat SAMTLIGA att öka motståndet, sedan påminnt om att ALLA ska öka motståndet, klev hon resolut av cykeln och gick fram till ett par (lokala) damer och ökade motståndet åt dem. Flera varv på motståndreglaget! Snacka om schyssta miner. En kombo av arrogant högdragenhet och skam.....
....sedan fick de trampa på med lite mer motstånd än de räknat med!

Mer motstånd är aldrig fel!

Hemma helg

Nu lider en lugn hemma helg snart mot sitt slut. En hel del sol och bad vid pool och strand. Snack med grannar. Träning av olika sorter, cykel, innebandy, tennis och tom Ida har varit ute och sprungit. Grillkväll och vin på altanen som nu fått lite växtlighet! Och som vanligt för tjejerna - en hel del skolarbete.

Apråpå Ida så har hon nu antagits på ASD - vilket betyder att hon efter sommaren kommer att byta skola - IGEN! Det blir 3:e skolbytet på ett år. Det härdar tror jag minsann....På Spring-break gick Ida på fotbolls-camp. Ensam tjej med 12 killar. Endast en kille hade sagt något till henne på hela första dagen....Nu hägrar HSK's fotbollsskola veckan efter midsommar och att få spela med gamla laget HSK F01 på cup i Örebro därefter, så nu ska bon börja fotbollsträna med de inte så talföra killarna här i Doha.
Hibuskis mmBouganvillasBUBBEL!!


Kommer bli sjukt besviken när mina fina växter solas och dammas sönder....gäller att njuta medan de är så här fina!

Här bryr vi oss om trafikregler


Notera att det INTE är P-skyltar utan parkeringsFÖRBUDSskyltar...inte för att det spelar någon roll. Här bryr vi inte heller oss om körriktningspilar i marken eller andra skyltar och anvisningar i trafiken. Vi kör ändå, så gott vi kan.
Det finns en allmän uppfattning att det är indierna som kör så dåligt - om de inte körde så dåligt så skulle trafiken vara bra här. Hmmmmm...

Nu händer det snart

För någon vecka sedan undrade Johanna med mig och huvudet kan explodera om man trycker in för mycket kunskap i det på för kort tid. Det kändes som om hennes huvud var så överfullt och skulle spricka om det kom en enda liten bit fakta till. Jag hummade och skrattade lite åt det...

..Igår morse när vi åkte till skolan säger hon plötsligt:''Nu händer det snart, mitt huvud, det kommer att explodera. Det är nära nu.''

Verkar allvarligt det där - måste goggla det och se om det faktiskt kan hända.

Vi håller ihop huvudet med en solhatt ännu så länge.....

Funderingar..

Funderar mycket på hur det blir så småningom om i detta land som ju i dagsläget har en utveckling (på gott och ont) som går i rekordfart. Om en hel generation är fartblind - vad händer med nästa generation?

Varför ska man utbilda sig och jobba om man ändå får en lön (en riktigt bra lön)?
Varför ska man återvinna när man kan dumpa någon annanstans och köpa nytt?
Varför ska man kunna laga mat när man kan äta ute?
Varför ska man stå i kö när man kan gå före?
Varför ska man bära sina egna kassar och skjutsa sin egen kundvagn om någon annan kan göra det åt dig?
Varför ska man ha bilbälte på barnen om det är ödesbestämt om man överlever bilturen eller ej?

Det måste vara otroligt svårt att navigera i livet när man fått så mycket på så kort tid. Man kämpar med upplysnings videor, riktad reklam och tidningar och sociala media....men det är dåligt gehör från befolkningen. OCH allvarligt talat skulle du gå till jobbet och gneta på om du inte behövde det?


Dubai

2 dagar i Dubai. Helt slut. Ont i fotsulorna i flera dagar - smärtan i plånboken varar nog dessvärre lite längre. När vi kom hem till Doha igen så kändes det att vi verkligen bor i en landsortsprovins jämförelsevis. Nästan lite lugnt och skönt. Nåväl - Dubai - helt galet ställe. Åk dit! Förvänta er dock inte att träffa på några spännande locals. Såg flera sådana på planet hem till Doha än på 2 dagar i Dubai. Åk! ta med bekväma skor och stor plånbok. Ta inte med något slags globalt samvete - ni vet: jorden resurser är begränsade, alla har inte mat för dagen osv. A crazy place!

Granma' has now left the building

Jo da' vi är kvar här men mormor har åkt hem.
Har nu haft mamma på besök i 14 dagar samt så dök familjen Algevere upp på skärtorsdagen. De ringde desperata från Sverige veckan innan och hade toktröttnat på vinter och rusk. 'Får vi komma och hälsa på er?' Javisst svara vi glatt - När då? ....'vi tänkte komma på torsdag'. Öööuumm sa vi och sedan: Självklart! Så nu är dom här. Superkul!!

Mormor + tjejerna på Souq Waqif


Grillchips, gräddfil och dip!! Ostkrokar. Mer turkisk peppar och ahlgrens bilar. Visst är det konstigt att det är sånt man tycker är mest svenskt och SÅ gott. (jag som brukar göra narr av amerikanernas total brist på matkultur...)

Har också fått Qatarsikt körkort till sist. Många turer på polisstationen blev det. Det är ordning på trafikverket här - här MÅSTE jag har glasögon på mig när jag kör. Inte en minut försent vet jag att många tycker. Det finns också praktiskt nog på baksidan av körkortet en ruta att fylla i om huruvida man är villig att donera sina organ. Känns ju bra...NOT. Har INTE kryssat i den rutan. Skulle ju kunna bli helt fel om jag skulle donera min alkoholindränkta njure till en renlevnadsqatar. Ojoj.

Souqs

Spouqarna här är ju härliga. Fantstiskt utbud av det mesta. Det har blivit en del besök i tygsouqen för gardingtyger men också i andra souqar bara för färgen och lukten. Är ju fortfarande extremt usel på att pruta,. så dålig så jag skäms. Jag får ta sats ner vid tårna för att påbörja prisdiskussionen - som sedan egentligen inte blir någon diskussion. Till sist sänker de priset själva utav medlidande....

...härligt är också hur man låser och stänger för kvällen eller för lunch. Man hänger helt sonika för ett tyg över sina varor - då förstår ju folk att det är låst. Eller hur?



På vissa ställen struntar man i tyget och ställer istället en pinne på tvären i den öppna dörren...skulle prova den låsmetoden på ICA hemma.

Färglada tygerSidenbandLäder & SilverLÅÅÅNGT risRejält med risGlittriga klänningar

Blixt & Dunder

Vi har konstigt väder här i Doha. Den senaste veckan har det åskat och regnat 2 ggr. När det regnar här blir bilarna inte rena som hemma utan bilarna blir extremt skitiga. Det är det så mycket sand och damm överallt så regnet gör att det blir lergröt över hela bilen. Biltvättarkillarna jobbar för högrtyck med att rengöra bilar.

Här sitter tjejerna och tittar på blixt och dunder över Dohas kvällshimmel.

Ingenting är heller byggt för regn så det finns ingen avrinning av något slag någonstans. Det blir helt enkelt översvämning om det kommer för mycket regn. Som tur är så dunstar det snabbt när solen återvänder.

RSS 2.0